Vind en help elkaar: het gratis platform voor sociale verbondenheid

Ga naar de inhoud

Vind en help elkaar: het gratis platform voor sociale verbondenheid

LSBO-Hollands Kroon
Gepubliceerd door Sandra Ooms in Noord Hollands Dagblad · maandag 01 jan 2024
Door: Sandra Ooms

Noordkopvoorelkaar is dé verbindende schakel tussen mensen met een hulpvraag, vrijwilligers en professionals. Als je hulp nodig hebt voor jezelf of voor anderen, kan Noordkopvoorelkaar je helpen bij het vinden van een vrijwilliger of een netwerk van vrijwilligers in de buurt. Als je iets wilt doen, biedt Noordkopvoorelkaar je de mogelijkheid om je als vrijwilliger in te zetten in verschillende sectoren, zoals zorg, welzijn, sport, cultuur en onderwijs.
Iedereen wil zo lang mogelijk mee blijven doen, zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en leven. Daar is soms hulp voor nodig. Als men de hulp niet zelf kan vinden, geeft Noordkopvoorelkaar de mogelijkheid om op zoek te gaan naar een vrijwilliger of een vangnet van vrijwilligers. Zo houden de mensen zelf de regie in handen en kunnen ze hulp vragen die op dat moment nodig is

Vergroot je sociale contacten
Vrijwilligerswerk heeft vele voordelen. Het heeft een positief effect op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid, houdt je actief en geeft een gevoel van nuttig zijn. Ook vergroot het je sociale contacten.
Sandra van der Vaart (57) en Eva Bos (37) werken bij Wonen Plus Welzijn als welzijnsconsulenten. Eén van hun taken is het beheer van het platform. Sandra legt uit: “Samen met onze collega Maartje Laan (24) coördineren we dit platform. De gemeentes willen graag dat er een platform is voor vrijwilligers en faciliteren dit dus ook. Eva en ik doen dit voor de Gemeentes Hollands Kroon en Schagen, Maartje werkt bij MEE & de Wering en is de kartrekker voor Den Helder.”

‘We willen dat iedereen het weet!’

Het platform bestaat nu zeven jaar, maar beginnen vanaf nul is altijd moeilijk. “En toen kwam corona ook nog eens om de hoek kijken”, vertelt Eva. “Toen heeft het platform niet de aandacht gekregen die het verdient. De uitdaging nu is dat we meer mensen willen laten weten dat dit platform er is. Er zijn zoveel mensen die hulp vragen, maar vooral ook hulp willen bieden! Wij hopen dat mensen die een keer iets willen doen voor een ander ons weten te vinden. Daarom doen we nu dit interview, we willen dat iedereen het weet!”
“Dat klopt”, lacht Sandra, “Maar we willen vooral ook meegeven dat het heel makkelijk en toegankelijk is om je vraag of aanbod aan te geven. De drempel is enorm laag. Het kan gewoon vanuit je eigen huiskamer. In het begin ben je nog anoniem ook en verloopt al het contact via het platform.”

Even een boodschapje halen
Sandra vervolgt: “Het allerbelangrijkste is: soms kost een klusje je maar een uurtje of zelfs korter. Veel mensen denken dat vrijwilligerswerk structureel heel veel tijd gaat kosten. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Soms help je iemand al uit de brand door bijvoorbeeld even éénmalig boodschappen te halen bij ziekte. Of even iets ophalen voor iemand bij de apotheek. Het zijn de kleine dingen die het doen.”

Mooie match
“We hadden eens zo’n mooie match,” zegt Eva. “Er was een meneer vrijwilliger bij het Nationaal Jeugdontbijt. Hij zocht een coördinator én een bezorger om ontbijtpakketten bij scholen te bezorgen voor gezinnen met lage inkomens. Dat is gelukt via het platform.” Sandra haakt hierop in: “Ja dat was mooi. Maar ik herinner me er nog eentje. Zo was er eens een meneer die graag beter Nederlands wilde spreken. Hij wilde daarnaast ook vrijwilligerswerk doen. Dus zocht hij klusjes om te doen bij mensen thuis. Die mensen vinden het natuurlijk ook gezellig om tussen de klusjes door even te kletsen met een kopje koffie erbij. Hij leerde de taal en hun klusje werd gedaan. Een echte win-win situatie!’
Noordkopvoorelkaar is niet alleen eenvoudig in gebruik, maar ook nog eens gratis! Het platform is er voor ondernemers, organisaties en particulieren. Ga naar www.noordkopvoorelkaar.nl, maak een account aan en vind wat je zoekt. Als je nog vragen hebt, kun je altijd een mailtje sturen naar info@noordkopvoorelkaar.nl.

Helpen maakt je happy!
Wil je je graag inzetten voor anderen? Eénmalig of regelmatig? Of heb je hulp nodig? Raadpleeg dan Noordkopvoorelkaar. Want samen staan we sterker en maken we onze samenleving nog mooier.


Correspondentieadres.
Secretariaat LSBO-Hollands Kroon
Nieuweweg 26                                          
1761EH  Anna Paulowna
Bankrelatie: NL18 RABO 0330 7971 82
Ingeschreven bij de KvK : 7180 6539

Terug naar de inhoud